זו לא בושה לבקש סליחה

המילים הפותחות את הסליחות בנוסח עדות המזרח, לקוחות מדברי המלחים אל יונה: "בן אדם מה לך נרדם קום קרא אל אלוהיך". ויש לשאול: מדוע דווקא בחרו מסדרי נוסח הסליחות לפתוח במילים אלו? – לפני שנשיב לשאלה זו נקדים הקדמה קצרה:

בתורה אנו מוצאים שלשה אנשים שחטאו חטא נורא ובכל זאת רבש"ע פונה אליהם באהבה:

  • אדם הראשון: שואל אותו הקב"ה: "איכה" – כדי להיכנס עמו בדברים, כדי לגרום לו לומר "חטאתי" (רש"י) ובמקום זאת האדם בוחר להאשים: "האישה אשר נתת עמדי…".
  • חווה: גם כאן האישה מטילה את האחריות על הנחש – "השיאני ואוכל" ומפחדת מעצם המחשבה לעמוד מול רבש"ע ולומר "חטאתי".
  • קין: לאחר שרצח את הבל אחיו שואלו הקב"ה: "אי הבל אחיך", כדי להיכנס עמו בדברים (רש"י), אך גם כאן קין חוזר על טעות קודמיו ואומר: "השומר אחי אנכי", במקום לומר "חטאתי".

חז"ל אומרים שאם אדר הראשון היה מודה על חטאו, לא היה מגורש מגן עדן כלל. ובאמת יש לשאול, מדוע שלשת הללו בורחים מה' במקום לעמוד ולומר "חטאתי"?

התשובה היא: החטא גורם לאדם מבוכה ולכן הוא מתבייש לעמוד מול ה' ולומר לו בפשטות: "חטאתי, אנא סלח לי"! האדם מסרב לגלות את חולשותיו ובורח מאחריות על מעשיו.

עתה נשיב לשאלה בה פתחנו: מה בעצם עושה יונה? – הוא בורח מהקב"ה ואינו מנסה להבין את רצון ה'. במקום לעמוד מול ה' הוא יורד לירכתי הספינה ומנסה לאבד עצמו לדעת (מדרש). וזוהי הפניה של המשורר אלינו – "בן אדם מה לך נרדם" – אל תיתן לחטאים לגרום חיץ בינך לרבש"ע, תן לחטאיך דווקא ליצור קרבה מחודשת לבורא עולם – "קום קרא אל אלוהיך", "עמוד כגבר והתגבר להתוודות על חטאים".

יום ר"ה, היום בו אדם הראשון נידון על חטאו ויצא בדימוס (מסכת ר"ה, דף י), הוא יום שדורש מאתנו לתקן את החטא הקדמון ולומר מילה אחת פשוטה לקב"ה: "סליחה".

ומדוע כל כך חשוב לומר לקב"ה חטאתי? – מסביר הרב קוק זצ"ל, שעצם העמידה מול ה' והרצון לתקן את אשר פגמנו היא בעצמה כבר צעד ענק לעבר התשובה השלמה ולכן התשובה היא הקלה שבקלות, כיוון שבתיקון הרצון כבר טמונה התשובה בעצמה – "כי ימינך פשוטה לקבל שבים".